Tracé uit PE buis – Duurzaam irrigatieproject Ardo
Ook België wordt meer en meer geteisterd door uitzonderlijk lange periodes van droogte. Een ontwikkeling die we door klimaatveranderingen steeds vaker aanschouwen. Afgelopen zomer nog bleek dat in Vlaanderen, door de aanhoudende droogte, het grondwaterpijl lager was dan in Spanje en Italië. Een van de gevolgen hiervan is dat tuinders en boeren hun gewassen niet voldoende kunnen bewateren. Oogsten mislukken hierdoor.
Ardo, producent van diepvriesgroenten in Ardooie, helpt landbouwers met het bewateren van hun land middels een ingenieus en duurzaam waterirrigatie project. Ardo stelt gezuiverd afvalwater van hun fabriek ter beschikking aan omliggende boeren. Via een kunststof leiding netwerk zijn de boeren dan in staat hun gewassen te bewateren. Voor het kunststof leidingnetwerk en toebehoren welke een belangrijke rol speelt in dit project werkt Ardo samen met THV Casteleyn-Vereecke en Profilplast.
Vanuit het Europese Interreg V-project is subsidie verleend voor dit project aangezien het gekwalificeerd is als waardevol en grensoverschrijdend project. Water is een circulaire grondstof voor de landbouw. Normaal gesproken lozen bedrijven gezuiverd proceswater op oppervlakte water. Hier is dit echter niet het geval. Met dit project wordt dit water ten beschikking gestelt aan land- en tuinbouwers. Het is een duurzame benadering in termen van tijdsinvestering, energie, transport en water hergebruik. Het waterirrigatie project in Ardooie betreft 500 hectare landbouwgrond.
Het project
Het waterirrigatie project in Ardooie bestaat uit 32.000 meter PE 100 leidingsnetwerk, bufferbekken, pomphuizen en 120 PE 100 hydrantputten en 11 PE 100 afsluiterputten. De bufferbekken kunnen 150.000 m2 water herbergen. Middels een pomphuis wordt vanuit de bufferbekken het gezuiverde afvalwater via het PE 100 leidingsnetwerk naar de velden met gewassen van de landbouwer verpompt. Elke landbouwer beschikt over een PE 100 hydrantput. Hierop kan de landbouwer de haspel van zijn beregeningsinstallatie aansluiten om zo de gewassen te bewateren.
PE 100 leidingnetwerk
Er is gekozen voor een leidingnetwerk van PE 100 omdat deze materiaalsoort uitermate geschikt is voor horizontale boringen (die nodig waren onder bestaande wegen) en PE 100 een lange levensduur heeft en generaties meegaat. Profilplast heeft door de jaren heen een bewezen trackrecord op het gebied van het transport van water met behulp van PE 100 leidingnetwerk en toebehoren. Ook dit project was uiteindelijk een maatwerkoplossing. Met name op het gebied van de putten viel nog veel winst te behalen.
PE 100 Hydrant- & afsluiterputten
In eerste instantie was het de bedoeling om de hydrant- en afsluiterputten te voorzien in beton. Profilplast adviseerde echter PE 100. PE 100 is een duurzaam materiaal dat probleemloos twee generaties overleeft. De PE 100 die Profilplast levert is van betrouwbare oorsprong en daardoor kwalitatief hoogwaardige PE 100. Ook in het geval van de putten is dus gekozen voor PE 100 vanwege een grotere schokbestendigheid, het waterdicht doorvoeren en stevigheid. Daarnaast is PE 100 beter geschikt voor toekomstige uitbreidingen van het netwerk, zeer toegankelijk voor onderhoud en een voudig te installeren.
Duurzame toekomst
Dit irrigatie project bewijst wederom dat kunststoffen de toekomst hebben. Water hergebruiken en de droogte bestrijden met behulp van duurzame kunststof leidingsystemen.
Terug naar overzicht